winogrodnik

przy stole

Tokaj - wino królów królem win

Vinum Regum Rex Vinorum – Wino królów królem win, taki napis do dziś można spotkać na butelkach Tokaja. Słowa te miał wypowiedzieć Król Słońce Ludwik XIV w podziękowaniu za butelki Tokaja otrzymane w prezencie od księcia Ferenca Rákócziego. Faktycznie Tokaj to kwintesencja węgierskiego smaku i jedno z najlepiej rozpoznawalnych, intensywnych smakowo win słodkich na świecie. Już w XVII wieku był dobrze znany i ceniony na dworach Europy, na długo przed słodkimi winami Sauternes.

Tokaj pochodzi z północno-wschodnich Węgier, z okolic miasta Tokaj, któremu wino zawdzięcza swoją nazwę. Gleby pochodzenia wulkanicznego na północ i północny-wschód od miasta Tokaj posiadają właściwości magazynowania wody i substancji odżywczych. Przed napływem zimnego powietrza od północy obszar chroni łańcuch Karpatów. Granicząca od południa Równina Panońska otwiera go na wpływ ciepłego i wilgotnego klimatu, tworząc w okresie dojrzewania gron idealne warunki do rozwoju szlachetnej pleśni (Botrytis Cinerea).

Około 70% upraw winorośli przypada w Tokaju na Furminta, późno dojrzewającą odmianę o wysokiej kwasowości. Kolejne 20-25% to Háreslevelü, autochtoniczna, późno dojrzewająca odmiana o bogatym bukiecie. 5-10% to Muscat Blanc à Petits Grains, jedna z najczęściej spotykanych odmian muszkatowych na świecie. Te odmiany dobrze czują się na podłożu wulkanicznym i osiągają to wysoki stopień dojrzałości.

Tokaj był dobrze znanym winem słodkim na długo przed winami z Sauternes.

Wyjątkowy smak Tokaj zawdzięcza również samemu procesowi winifikacji. Z gron nie skażonych lub tylko lekko skażonych szlachetną pleśnią powstają wina wytrawne i wina półsłodkie nazywane Szamorodni. Zanim Szamorodni zostanie zabutelkowany, przynajmniej dwa lata leżakuje w starych beczkach, z czego kilka tygodni w beczkach nie w pełni wypełnionych winem, ulegając dodatkowemu utlenieniu i osiągając dojrzałość.

Tokaj Szamorodni 1995

Tokaj Szamorodni rocznik 1995

Jeśli przy sprzyjających warunkach pogodowych dostatecznie duża część gron skażona zostanie Botytis Cinerea, wtedy taki zbiór (w postaci zmiażdżonych gron lub moszczu) dodawany jest do wina Szamorodni i rozpoczyna się druga fermentacja. Miarą ilości dodanych gron lub moszczu jest pojemnik zwany puttonyo, o zawartości około 25 kg. Przynajmniej trzy puttonyo przypadają na 136 l Szamorodni, czyli zawartość Gönci hordó – tradycyjnej beczki tokajskiej. Tak powstaje Aszú, słodki Tokaj. Im więcej puttonyo zostanie dodanych, tym w rezultacie słodsze będzie wino. Powstające wino nie posiada przy tym wysokiego stężenia alkoholu, gdyż drożdże w ograniczonym stopniu są w stanie przetworzyć roztwór o wysokim stężeniu cukru w alkohol. Przy fermentacji Aszú z dodatkiem 6 puttonyo roztwór jest tak słodki, że do rozpoczęcia fermentacji konieczny jest dodatek specjalnych drożdży. Regulacje prawne wymagają, by Tokaje Aszú z 3 puttonyo posiadały przynajmniej 60 g cukru resztkowego, z 4 puttonyo 90 g, z 5 puttonyo 120 g i ostatecznie 150 g cukru resztkowego na litr przy dodaniu 6 puttonyo. Sama fermentacja Aszú trwa często wiele miesięcy. Następnie wino dojrzewa od 3 do 8 lat w beczkach, mając kontakt z powietrzem.

W latach wyjątkowo bogatych w grona skażone szlachetną pleśnią Aszú może być wzbogacone większą niż 6 ilością puttonyo. Tak powstaje Aszú Eszencia, wyjątkowo słodkie wino o zawartości cukru resztkowego przekraczającej 180 g/l i z reguły niskim stężeniu alkoholu. Proces fermentacji takiego wina może trwać nawet kilka lat i jest możliwy tylko dzięki użyciu specjalnych drożdży. Aszú Eszencia musi przed sprzedażą dojrzewać przynajmniej 5 lat, z czego przynajmniej 3 lata w beczce.

Na samym szczycie piramidy słodkości znajduje się Eszencia. Eszencia powstaje ze skażonych szlachetną pleśnią jagód, którymi napełniane są specjalnie przygotowane drewniane kadzie o podwójnym dnie z siatki. Do winifikacji jest użyty tylko sok, który samoczynnie, bez mechanicznego nacisku, spłynie do kadzi. Jest on tak słodki, że jeśli w ogóle, to często dopiero po latach można w nim stwierdzić alkohol. Znana jest analiza 13-letniej Eszencia o 2 % Vol. alkoholu i 640 g/l cukru resztkowego! Eszencia o takich parametrach rzadko trafia do handlu, jest jednak bardzo ceniona jako wzbogacenie mniej treściwych Tokajów.

Ważną rolę w powstawaniu Tokaja ma miejsce jego przechowywania. Tokaje dojrzewają zazwyczaj w starych piwnicach o bardzo wysokiej wilgotności sięgającej nawet 98%. Beczki napełniane są winem tylko raz do roku, lecz dzięki wysokiej wilgotności piwnicy ubytek wina jest niewielki. Również ciemny grzyb pokrywający ściany piwnic ma korzystny wpływ na smak wina.

Wszystkie te czynniki dają wino o barwie od złocistobrązowej w wypadku Aszú, ciemnobrązowej w wypadku Eszencia i czarno-oliwkowej przy Eszencia. Aromatem i smakiem wino przypomina chleb z suszonych owoców i pieczone jabłko.

Komentarze

The current query has no posts. Please make sure you have published items matching your query.