Jak wybrać miejsce pod winnicę? Nasłonecznienie, ukształtowanie terenu, woda i gleba, to podstawowe czynniki rozstrzygające o powodzeniu lub porażce w uprawie winorośli.
Jakie odmiany winorośli posadzić? Odpowiedź na to pytanie być może znałeś już na długo przed rozpoczęciem prac przy zakładaniu winnicy. Pewnie każdy, kto lubi wino, ma swoje ulubione odmiany. Być może to je chciałbyś uprawiać. Czy jednak sprawdzą się one w naszym klimacie?
W poniższym zestawieniu znajdziesz najczęściej sadzone odmiany winiarskie w Polsce i w krajach naszego regionu. Białe tło oznacza odmiany białe (a właściwie zielono-żółte, bądź różowe), tło niebieskie – odmiany czerwone (a właściwie niebieskie). Wygrubione zostały odmiany hybrydowe.
Możemy zauważyć, że we wszystkich krajach naszego regionu przeważa uprawa odmian białych. W wypadku odmian uprawianych w Polsce warto zwrócić uwagę na przewagę odmian hybrydowych nad odmianami winorośli właściwej. Może to wynikać z obawy winiarzy przed uprawą bardziej podatnych na choroby odmian Vitis vinifera, zwłaszcza gdy warunki do uprawy winorośli nie są optymalne. Niewątpliwie odmiany hybrydowe są łatwiejsze w uprawie, lecz czy możemy uzyskać z nich wino wysokiej jakości?
Wybierając odmianę dobrze, gdy najpierw spojrzymy na jej charakterystyczne cechy i potrzeby, a następnie porównamy je z warunkami, które oferuje nasza parcela.
Myślisz o posadzeniu winorośli spoza listy popularnych odmian? W takim wypadku chciałbym polecić Ci niemiecką publikację Beschreibende Sortenliste Reben. Znajdziesz w niej charakterystykę 119 odmian winiarskich. To na tym źródle się głównie oparłem.
A jeśli chcesz spojrzeć jeszcze szerzej na temat wyboru odmian, to może znajdziesz swoją winorośl wśród 1368 odmian opisanych przez Jancis Robinson, Julię Harding i José Vouillamoz w dziele Wine Grapes. Dzieło to zawiera również charakterystykę typowych win odmianowych. Dla tych najpopularniejszych odmian z naszego regionu wygląda ona następująco:
Ze względu na wielkość tabeli i ich utrudnioną czytelność, możesz je ściągnąć tutaj w formacie pdf.
Gdy wybrałeś już odmianę/odmiany do nasadzenia i odwiedziłeś strony szkółek winorośli, pewnie zauważyłeś, że w ich ofercie proponowane są różne klony tej samej odmiany.
Klon, to modyfikacja jednej i tej samej odmiany powstała zazwyczaj samoczynnie przez adaptację odmiany do warunków środowiska. Wyselekcjonowane i rozmnożone następnie przez człowieka mogą się od siebie bardzo różnić. Przykładowe różnice to barwa jagód, ich wielkość, a nawet aromaty owoców. Może wiesz, że Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc i Pinot Meunier, to tak naprawdę klony jednej odmiany. W tym wypadku różnice są tak wyraźne, że te klony traktowane są dziś jako odrębne odmiany.
Zwłaszcza wśród sadzonych na całym świecie odmian możesz znaleźć nawet kilkadziesiąt różnych klonów. Zapoznaj się z ich specyfiką przed dokonaniem wyboru.
Niektóre szkółki winorośli mogą mieć w swojej ofercie mieszanki (selekcje) kilku klonów. Pozwala to na pewną biodywersyfikację przy nasadzeniach, co wpływa na większą odporność nasadzeń na takiej parceli na wpływ środowiska i choroby.
Profesjonalne sadzonki do uprawy winorośli składają się z dwóch zrośniętych ze sobą części: odmiany uprawnej, szlachetnej (czyli winorośli właściwej lub hybrydy) i podkładki.
Podkładka stanowi tę część rośliny, która znajduje się w glebie i jest odpowiedzialna za pobieranie z niej substancji odżywczych. Podczas gdy odmianę szlachetną wybieramy głównie pod kątem uwarunkowań klimatycznych i walorów smakowych owoców, to przy wyborze podkładki kierujemy się przede wszystkim warunkami glebowymi. Dzięki podkładce możemy też wpłynąć na wigor odmiany uprawnej. Należy jednak pamiętać o tym, że niektóre podkładki mogą być niekompatybilne z pewnymi odmianami. Dlatego ostatecznie skonsultujmy nasze wybory z fachowcami ze szkółki.
Uprawa winorośli na podkładkach pojawiła się w winiarstwie pod koniec XIX w. i związana była wcześniejszym pojawieniem się na winnicach szkód, które wyrządziła mszyca filoksera winiec.
Podkładki wyselekcjonowane zostały z odpornych na filokserę gatunków amerykańskich oraz różnych innych krzyżówek winorośli o pożądanych cechach. W selekcji dużą rolę odgrywała możliwość uprawy na glebach wapiennych, gdyż takie właśnie gleby najczęściej wykorzystywane były do uprawy winorośli. Oryginalne odmiany amerykańskie nie preferowały natomiast tego typu gleb.
Do sadzonek winorośli dołączany jest tzw. paszport. Możesz z niego odczytać odmianę, jej klon oraz podkładkę i jej klon. Są tu również dane producenta zaszyfrowane w postaci numeru ewidencyjnego szkółki.
Przy hodowli podkładek zaczęto uwzględniać takie czynniki, jak adaptację podkładek do różnych warunków siedliskowych, tolerancję na niedobór składników pokarmowych, tolerancję na patogeny zakażające gleby, odporność na różne szkodniki glebowe, odporność na żerowanie nicieni, wpływ na żywotność, produktywność i jakość jagód. (Mazurek J., Chohura P. Nawożenie winorośli, 2023)
Niestety do tej pory nie udało się stworzyć idealnej podkładki, która spełniałaby wszystkie pokładane w niej oczekiwania. Dlatego przy wyborze podkładek powinniśmy kierować się tymi parametrami, które w naszym wypadku są najistotniejsze.
Przy wyborze odpowiedniej podkładki pomogą nam następujące parametry określane dla podkładek:
Ze względu na wielkość tabeli i ich utrudnioną czytelność, możesz je ściągnąć tutaj w formacie pdf.
Określiłeś już odmiany/klony winorośli, wybrałeś odpowiednie do gruntu podkładki. Czas zatem rozejrzeć się za szkółką, która może dostarczyć Ci odpowiedni materiał.
Przy większych nasadzeniach możesz skorzystać z kompleksowej obsługi firm oferujących zakładanie winnicy. Przez takie firmy zamówisz również sadzonki. Jeśli nie obsadzasz jednak hektarów, to sam zwróć się do szkółki winorośli.
Niezależnie od przyjętej drogi, by zakupić takie sadzonki, jakie zaplanowałeś, należy składać zamówienie ze znacznym wyprzedzeniem. Związane to jest z procesem produkcji sadzonek. Po zaszczepieniu odmiany właściwej na podkładce (ma to miejsce w miesiącach zimowych), wytworzeniu się kalusa w miejscu zrostu (na wiosnę), sadzonka jest wysadzana na sezon do gruntu. Na jesień jest z niego wykopywana i przechowywana do kolejnej wiosny w chłodni. Dlatego do zamówienia sadzonek powinieneś przystąpić na około półtora roku przed planowanym wiosennym wysadzaniem.
Oczywiście, jeśli myślisz o nasadzeniu kilku, kilkunastu, czy kilkudziesięciu sadzonek, to szanse, by otrzymać je w krótszym terminie, są znacznie większe.
Ja moje sadzonki zamawiałem z niemieckich szkółek i mogę je śmiało polecać. Jeśli więc potrzebujesz wskazówek, to daj mi znać.
A skoro określiłeś już, o jakie sadzonki Ci chodzi, to pozostaje jeszcze pytanie, ile ich potrzebujesz? Odpowiedź na nie przyjdzie Ci z łatwością po przeczytaniu artykułu Rozplanowanie winnicy.
Jak wybrać miejsce pod winnicę? Nasłonecznienie, ukształtowanie terenu, woda i gleba, to podstawowe czynniki rozstrzygające o powodzeniu lub porażce w uprawie winorośli.
Badania gleby pomogą nam w przyszłości zadbać optymalnie o zdrowie winorośli. Jak przygotować próbki gleby do badania, co badać, gdzie i ile to kosztuje?
Gdy już mamy wyniki badań gleby, trzeba je odpowiednio zinterpretować. Jakie jest zapotrzebowanie winorośli na substancje odżywcze i co to jest przyswajalność?
Wiemy już jakich substancji odżywczych i w jakiej ilości brakuje glebie pod naszą winnicę. Jak przygotować glebę? Jak i kiedy przeprowadzić nawożenie i czym nawozić?
Gdy wybraliśmy już odmiany, powinniśmy zastanowić się, jak rozplanować winnicę. Jaką formę uprawy wybrać? Jak ukierunkować rzędy? Jaki wybrać rozstaw między sadzonkami i między rzędami?